VDSL ve ADSL Nedir?
VDSL Nedir? VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) açılım bakımından çok yüksek hızlı dijital abone hattı olarak karşımıza gelir. Bakır kablo aracılığı ile santrale kısa mesafede bulunan internet abonelerine yüksek bant genişliği sunan hızlı bir internet hizmetidir.
VDSL Nedir?
VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) açılım bakımından çok yüksek hızlı dijital abone hattı olarak karşımıza gelir. Bakır kablo aracılığı ile santrale kısa mesafede bulunan internet abonelerine yüksek bant genişliği sunan hızlı bir internet hizmetidir.
Hem VDSL hem de ADSL hizmetleri bakır kablo aracılığı ile verilmektedir fakat VDSL hizmeti teorik olarak 100 Mbps oranına kadar yükselen bir bant genişliği sunar. Eğer santrale yakın bir mesafede ikamet eden abone iseniz, VDSL hizmetinden yararlanabilirsiniz. Günümüz teknolojisinde santrale kadar fiber kablo ile iletim yapılabilmektedir. Bu sebepten dolayı santralden sonrası için mesafeye göre maksimum alacağınız hız değişkenlik gösterir.
VDSL için ayrı ADSL için ise ayrı bir modem bulunmaktadır. Eğer VDSL hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, VDSL destekli bir modeme sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca bazı modemler hem ADSL hem VDSL desteğine sahip olabiliyor. Eğer mevcut olan ADSL aboneliğiniz var ise, aynı hat (altyapı) üzerinden VDSL abone olmanız mümkün değildir. ADSL ile alabileceğiniz maksimum hız 16 Mbps iken, VDSL hizmeti ile 16 Mbps'den çok daha yüksek oranda bir hıza kavuşabilirsiniz. Tabii ki bu hızın durumuna etki eden; tercih edilen bilgisayarın durumuna, telefon hattı kalitesine, santral yoğunluğuna ve santrale uzaklığa bağlı değişiklik gösterebilmektedir.
Abonelerin merak ettiği bir diğer durum ise ADSL hizmetinden VDSL hizmetine geçiş sırasında telefon ve hizmet numarasının değişip değişmeyeceği konusudur. Bu durumu aydınlatmak gerekir ise, ADSL hizmetinden VDSL hizmetine yapılan geçişlerde telefon numarası, hizmet numarası ve kullanıcı adı sabit kalacaktır.
Kısa mesafelerde inanılmaz hız saglayan (300 metre mesafede 51 - 55 Mbps arası) baglantı türü. ADSL ile kıyaslandığında 2000 - 3500 metre mesafe limitlerinde 8 Mbps veriyi çift yönlü olarak taşıyabilmektedir.
Bir örnek verilmesi açısından:
1,500 metrede 12.96 mbps,
1,000 metrede 25.82 mbps,
300 metrede 51.84 mbps hızlara ualaşabilmektedir.
VDSL Ne İşe Yarar?
VDSL’in ortalama 250-300 metre civarına kadar olan uzaklıklarda bile 50 Mbps hız düzeylerine olanak sağlayan bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. ADSL ne kadar yaygınlaşırsa, VDSL’nin de o ölçüde yaygınlaşacağı öngörülüyor.
VDSL, hattın uzunluğunun aksi ölçüde yoğun hızda veri transferine imkan yaratan özel bir teknolojidir. 300 metreden uzakta yapılan ölçümlerde, örneğin 1400 metre uzaklıktaki bağlantılarda hızın 13 Mbps düzeyine gerilediği görülmektedir. Bugün evlerimizde kullandığımız normal ADSL bağlantılarda yakın mesafede dahi bu hıza ulaşamayabiliyoruz. VDSL teknolojisinin bir diğer önemli özelliği de sıkıştırılmış video aktarımlarına onay veren bir altyapıya sahip olmasıdır.
VDSL ile ADSL Arasındaki Farklar Nelerdir?
Merkez santrale yakın bir konumdaysanız VDSL’in potansiyel bant genişliğinden daha verimli bir şekilde faydalanabilirsiniz. ADSL ile kıyasladığımızda en önemli farkın bağlantı hızı olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz.
ADSL’de bağlantı orta kalitede bakır kabloları tercih edilir.
VDSL ile ADSL arasında kuramsal olarak yaklaşık 10 katlık bir yükleme(upload) farkı söz konusudur.
ADSL üzerinden alabileceğiniz hız, oldukça sınırlıdır; ancak bazı bağımsız değişkenler bu hızın düzeyini daha da düşürmektedir.
ADSL, kullanılmakta olan altyapıyı aynen kullanır ve yeni bir altyapı maliyetine ihtiyaç duymaz.