JavaScript Nedir?
JavaScript, web sayfalarına canlılık ve dinamiklik getirmek için oluşturulmuş bir betik dildir. HTML koduna gömülü ya da dahili olarak yazılıp sayfa yüklendiğinde doğrudan çalıştırılabilir. Dolayısıyla kodlar herhangi bir derleyiciye ihtiyaç duymadan çalışabilir. Bunları ele aldığımızda JavaScript diğer dillere kıyasen oldukça farklıdır.
JavaScript Nedir?
JavaScript, web sayfalarına canlılık ve dinamiklik getirmek için oluşturulmuş bir betik dildir.
HTML koduna gömülü ya da dahili olarak yazılıp sayfa yüklendiğinde doğrudan çalıştırılabilir. Dolayısıyla kodlar herhangi bir derleyiciye ihtiyaç duymadan çalışabilir.
Bunları ele aldığımızda JavaScript diğer dillere kıyasen oldukça farklıdır.
JavaScript'in Tarihçesi
İlk olarak 1995 yılında NetScape Şirketinde çalışan Brendan Eich tarafından yazılmıştır.
JavaScript ilk başta "LiveScript" adıyla yazılmıştır. Fakat Java dili o zamanlarda çok fazla gündemde olmasından dolayı yeni bir dil ve "küçük kardeş" olarak görüldüğünden dolayı adını JavaScript olarak almıştır.
Fakat bu olay kötü sonuçlar doğurmuştur;
Java o zamanlarda çok popüler ve güçlü bir dil olduğundan dolayı kullanıcılar JavaScript'i Java dilinin daha basit ve yararsız bir alt dili olarak algılamıştır. Bu algının etkileri günümüzde bile halen etkisini göstermektedir.
JavaScript'in geliştirilmesi günümüzde NetScape veya günümüz adıyla Mozilla tarafından yapılmaktadır.
JavaScript'i Eşsiz Kılan Nedir?
JavaScript'i eşsiz kılan 3 temel neden vardır;
• Html/css İle Beraber Çalışması,
• En çok bilinen tüm tarayıcılarda ön tanımlı olarak gelip sorunsuz şekilde çalışması,
• Kolay işleri kolay bir şekilde yapabilmeyi sağlamasıdır.
Bu özelliklerin hepsini içinde barındıran başka hiçbir tarayıcı teknolojisi yoktur.
Bu yüzden JavaScript en çok kullanılan tarayıcı teknolojisidir ve onu eşsiz kılan da budur, günümüzde hemen hemen bütün tarayıcıların altyapısında da JavaScript çalışır.
Özet Olarak
İlk başta sadece ağ tarayıcılarında çalışmak üzere tasarlanmış bir dil olsa da günümüzde birçok yerde(client-side ve native mobil uygulamalar gibi) çalışabilir.
HTML ve CSS ile kusursuz uyumluluğundan dolayı dengi yoktur.
Her ne kadar ilk başta Java dilinin yeteneksiz bir alt dili olarak görülse de günümüzde çok gelişmiş bir programlama dilidir ve Java ile alakası yoktur.